Зігріти душу добротою і мистецтвом заради життя немовлят

|
|
|
Зігріти душу добротою і мистецтвом заради життя немовлят

Майстер-клас з виготовлення витинанок провела талановита майстриня Дарія Альошкіна. Головні гості заходу витинали «Дерево» як символ життя, що є найбільшою цінністю для кожного немовляти. Благодійний майстер-клас з виготовлення витинанок тривав у межах XII Екуменічного соціального тижня.

Чудова класична музика, теплі посмішки, щирі жіночі емоції, атмосфера довіри… 20 учасниць майстер-класу за довгим столом під звуки роялю витинають «Дерево». Ці жінки з різних «світів»: співачка, директорка м’ясокомбінату, політикиня, почесний консул, громадська діячка… Але всі вони зібралися тут, щоб зігрітися мистецтвом, причетністю, намірами подарувати комусь надію. Вибороти життя, втримати і перемогти! Душа кожної хоче зігрітися, а що може зігріти краще, ніж людська доброта і мистецтво? Почуваюся у спільноті взаємної пошани, підтримки і любові.

Цю теплу подію розпочали з благословення о. д-ра Богдана Праха. «Це дуже важливо, щоб ми всі разом підтримували те, що найважливіше – життя, дитяче життя. Діти безборонні, беззахисні. Дуже часто ми у нашій країні в кризі відчуваємо неміч. І Господь Бог нам сьогодні дає чергову нагоду, щоб ми могли своїм серцем зігріти серця тих, які потребують нового життя, нової ласки. Я вітаю всіх учасників. Це надихає. Мистецтво таке гарне, таке миле для ока, таке, в якому видно життя. Кожен листок у тих витинанках процвітає і дає щастя. Нехай Бог благословить і дає радість, натхнення, багато-багато сил і здоров’я», – благословив присутніх ректор Українського католицького університету о. д-р Богдан Прах. Він також благословив тих діточок, яким усі хочуть допомогти.

Подія, яка зібрала всіх у Дзеркальній залі Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, стала можливою за ініціативи Інституту екуменічних студій у межах Екуменічного соціального тижня. Нагадаємо, що місія цього форуму – досягати добробуту суспільства через покращення соціальної політики та об’єднання зусиль влади, громади, церков і бізнесу. А метою благодійного заходу «Віра в життя» є об’єднання відомих жінок України задля допомоги передчасно народженим діткам у їхньому майбутньому – підтримати життя, за яке вони борються. Спільно з Львівським обласним благодійним фондом «Немовля», який опікується передчасно народженими дітьми, організатори вирішили допомогти у здійсненні мрії – подарувати їм дитинство. Цей фонд засновано при Львівській обласній клінічній лікарні.

«У 1998 році, коли ми навчилися виходжувати маленьких дітей, які народилися передчасно з вагою від 500 г до 1 кг, постало питання щодо того, що це дуже коштовні технології. Звичайно, в ті роки бюджети лікарень були дуже обмежені, а ми хотіли допомагати українським дітям так, як це роблять у світі. Тоді виникла ідея створення цього благодійного фонду. Згодом ми дійшли до думки, що недостатньо виходити малу дитину – треба, щоб якість життя дитини була належною. Профілактика інфекцій у лікуванні таких маленьких дітей є дуже важливою. Тому ми поставили перед собою амбітне завдання – придбати два важливі апарати: дезінфікувально-мийну машину для обладнання і пастеризатор грудного молока. Ми плануємо вже зовсім скоро відкрити у Львові банк грудного молока, центр харчування передчасно народжених дітей. Я хочу, щоб наші маленькі пацієнти і їхні батьки вірили, що у Львові гідна медицина і не відстає від світових стандартів», – розповіла Ольга Децик, завідувачка відділення недоношених дітей Львівської обласної клінічної лікарні, голова благодійного фонду «Немовля», яка дбає, щоб життя, котре розпочалося раніше від призначеного, тривало.

Координаторка заходу Оксана Іленьків, організовуючи таку благодійну акцію «Віра в життя», сподівається на милосердя добрих людей, які матимуть невимушене бажання підтримати життя діток. «Мені надзвичайно приємно бачити всіх, хто до нас сьогодні прийшов. Адже ідея виникла вже давно, і ми чекали того моменту, коли зреалізуємо її. Оскільки наша тема «Відповідальність проти популізму», хотіла б, щоб кожен з нас навчився бути відповідальним за свої дії, вчинки. Адже на нас дивляться наші діти і наслідують нас, ми є прикладом для них. Тож хочу, щоб ми всі подавали хороший приклад, долучаючись до різних благодійних акцій, які допомагатимуть чи діткам, чи військовим. Ми маємо всі робити добро. Сьогодні ми тут, щоб допомогти зібрати кошти для благодійного фонду «Немовля», який опікується передчасно народженими дітками. Коли ти стаєш в центрі такої події, проблеми – це, насправді, дуже складно. Цей фонд – єдина платформа, яка надає можливість діткам знайти своє майбутнє і мати гідне життя. І нехай кожен із нас буде гідним, щоб робити добрі справи», – зазначила координаторка проекту «Віра в життя» Оксана Іленьків.

Поміж гостями метушиться білява творча майстриня, допомагає витинати. Мисткиня Дарія Альошкіна відома не лише в Україні, а й за межами, її роботи експонували у Варшаві, Фрайбурзі, Парижі, Сеулі, Торонто та багатьох інших містах світу. Дарія представляє Україну на міжнародних подіях з монументальними витинанками. Водночас Дарія – матір трьох дітей, тож її материнське серце щиро бажає допомагати іншим діткам. Сьогодні вона навчає витинати жінок дерево – символ життя. «Мені дуже приємно бути тут. Щороку намагаюсь долучатись до благодійних подій, особливо тих, які стосуються дітей. Тому що я мама трьох дітей і знаю, як це важливо. Сьогодні займаємося витинанкою. За фахом я скульптор, але після народження дітей не могла поєднати скульптуру і материнство, тому почала розвивати своє хобі з дитинства – витинанку. Цьому ремеслу мене навчили батьки. Колись цим мистецтвом займались майже в кожній хаті. І сьогодні, надіюсь, хтось навчиться і буде прикрашати своє житло витинанками. Я допомагаю учасникам працювати, бо вперше витинати досить складно», – зізнається скульпторка, режисерка і майстриня Дарія Альошкіна.

Партнером проведення майстер-класу є бренд етнічного одягу «SVITLO», який береже історію нації крізь покоління. «Нам приємно бути партнерами цього дійства. Це дуже гарна справа, і чудово, що вона пов’язана з творчістю. Сподіваємося, що несемо трішки світла в цей світ через наші сукні, прикраси. Ми працюємо в етностилі, тому тема витинанки давно була для нас привабливою. Коли почули, що тут буде витинанка – нас це надихнуло. Ми створили fashion-витинанку і використали в одязі. Ці футболки можна буде придбати на аукціоні. Частина коштів піде на фонд «Немовля». Навіть маленьке добро, яке ми несемо у світ, зробить його кращим. Даруйте добро, даруйте світло, бо що людина посіє, те їй і повернеться. Дякуємо всім, хто долучається до цієї доброї справи», – розповідають представники дизайн-студії «SVITLO» Світлана Кубрак та Наталя Рада. Приємно, що партнери обдарували кожну учасницю майстер-класу.

Ольга Кузьменко, мама Кузьми Скрябіна, старанно відмальовуючи шаблон і витинаючи ножичком свій елемент, зазначає, що це благодійна акція, отже, комусь потрібна.

Атмосферу спокою час до часу порушує дзвінкий сміх 5-річної дівчинки. Маленька красуня прийшла з мамою, щоб допомогти їй виготовити елемент для витинанки «Дерево». «Насправді, не у всіх заходах маю можливість і час брати участь. Але від таких подій, як сьогодні, де потребують допомоги інші люди, ніколи не відмовляюся. Навіть взяла з собою маленьку донечку, якій незадовго виповниться 5 років, для того, щоб вона виростала в розумінні, що треба дякувати Богу за життя, за здоров’я і допомагати тим, хто потребує. Відвідувати такі заходи – потреба моєї душі, жіночої, материнської», – розповідає Почесний консул Казахстану в Західній Україні Галина Маслюк.

Нагадаємо, що готові витинанки експонуватимуть упродовж трьох тижнів у холі Центру Шептицького. А 4 жовтня о 17 год відбудеться аукціон витинанок за участю їхніх майстринь, які вкладали любов у свою роботу.

Марта Більська